u bent hier

Expo #Fake Images

Geschiedenis


We scrollen dagelijks door onze newsfeeds en sociale media. Duizenden berichten en beelden komen op ons af. Maar vertellen ze ons altijd de waarheid? Fake news en fake images sluipen binnen: soms onschuldig, maar soms ook erg gevaarlijk. Hoe slagen politici, marketeers of opiniemakers erin om een bepaalde boodschap over te brengen? En waarom zijn we er zo vatbaar voor? Tijdens de Tweede ... Lees meer »

We scrollen dagelijks door onze newsfeeds en sociale media. Duizenden berichten en beelden komen op ons af. Maar vertellen ze ons altijd de waarheid? Fake news en fake images sluipen binnen: soms onschuldig, maar soms ook erg gevaarlijk. Hoe slagen politici, marketeers of opiniemakers erin om een bepaalde boodschap over te brengen? En waarom zijn we er zo vatbaar voor? Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde antisemitische propaganda tegen “de Jood” een belangrijke rol in een genocide, maar ook vandaag leven stereotiepe denkbeelden en samenzweringstheorieën tegen Joden, Roma, migranten, LGBTQI's, vrouwen of andere groepen nog steeds.

De tentoonstelling #Fake Images legt bloot hoe dit soort beeldvorming ontstaat. Arthur Langerman, een Belgische Holocaustoverlevende verzamelde meer dan 50 jaar lang antisemitische tekeningen, affiches en voorwerpen. Die illustreren hoe het stereotiepe beeld van “de Jood” veranderde door de tijd. Arthur Langerman heeft een bijzondere link met Kazerne Dossin. Hij overleefde als ondergedoken kind zelf de oorlog, maar zijn beide ouders kwamen in de Dossinkazerne terecht en werden gedeporteerd. Zijn vader overleefde de gruwel niet.

De collectie nodigt jou uit om uit te zoeken hoe deze fake images ontstaan en welke technieken ze gebruiken. Ontdek in de expo ook hoe je zelf kan reageren op memes, ‘fake news’ en haatspraak.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Kazerne Dossin
Goswin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen
Van 4 december 2020 tot 31 augustus 2021 (
ma van 9:00 tot 17:00
di van 9:00 tot 17:00
do van 9:00 tot 17:00 vr van 9:00 tot 17:00
za van 9:30 tot 17:00
zo van 9:30 tot 17:00)
Kazerne Dossin
€ 9,0
(+32) 15 29 06 60
www.kazernedossin.eu