u bent hier

expo Carole Vanderlinden

Schilderkunst


Het nieuwe seizoen in de Expozaal start met een solotentoonstelling van Carole Vanderlinden. Deze kunstenares brengt bij ons een eigenzinnig schilderkunstig oeuvre bij elkaar. Zij werkt afwisselend figuratief en abstract. Vaak combineert ze beide binnen één werk. Haar typische kleurenpalet is een aanlokkelijke combinatie van verzadigde en onverzadigde kleuren. Het roept menig associatie op. Je ... Lees meer »

Het nieuwe seizoen in de Expozaal start met een solotentoonstelling van Carole Vanderlinden. Deze kunstenares brengt bij ons een eigenzinnig schilderkunstig oeuvre bij elkaar. Zij werkt afwisselend figuratief en abstract. Vaak combineert ze beide binnen één werk. Haar typische kleurenpalet is een aanlokkelijke combinatie van verzadigde en onverzadigde kleuren. Het roept menig associatie op. Je herkent kleuren uit Oost-Europese tekenfilms, uit oude kinderboeken, maar evenzeer uit exotisch textiel of oude schilderijen.


In deze solotentoonstelling laat Carole Vanderlinden een combinatie zien van oudere en meer recente schilderijen, waarvan een aantal voor het eerst te zien zullen zijn. Ook krijgen haar nooit eerder getoonde tekeningen ruim aandacht.Je koos als titel voor je tentoonstelling ‘UPPERCUT’. Wat betekent die titel voor jou?
CVDL: “De titel van mijn tentoonstelling verwijst naar de manier waarop ik schilder.
UPPERCUT verwijst naar kunst als boksmatch. Wanneer ik in mijn atelier ben,
kijken mijn doek en ik elkaar aan vanuit onze ooghoeken. Ik ben er klaar voor. Ik wacht op het goede moment om uit te halen.“


Wat wil je zeggen met je schilderijen?
CVDL: “Ik ben ervan overtuigd – met de woorden van madame de Staël – dat “zij die niet echt van schilderkunst houden veel belang hechten aan de betekenis van schilderijen.”
“Een schilder is geen schilder meer wanneer hij begint te spreken. Ik kom niet
tegemoet aan de behoefte van mensen aan verklaringen of concepten. Zij zoeken
bevestiging, maar kunst dient niet om bevestiging te geven. Kunst laat ons zien
waar we naar op zoek zijn.”


Waarop baseer je de keuze van de werken die je bij ons gaat tonen?
CVDL:”Ik vind het heel spannend om die keuze te maken. Voor mij zijn de tekeningen
en de schilderijen de hoofdzaak. Ik wil geen uitgebreide scenografie. Ik vertrek bij mijn
keuze vooral vanuit de spanning die ik wil creëren tussen de schilderijen onderling. Ik
hou mij niet aan een chronologie. Ik wil oude en recente werken samenbrengen en kijken wat die ontmoeting oplevert. Mijn keuze zal pas definitief worden in de zaal zelf bij de accrochage. Ik vind niet dat schilderkunst gesacraliseerd moet worden. Ofwel houdt ze
stand, ofwel niet.”

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cultuurhuis De Warande
Warandestraat 42
2300 Turnhout
Van 19 juli 2019 tot 17 november 2019 (wo van 10:00 tot 17:00
do van 10:00 tot 17:00 vr van 10:00 tot 17:00
za van 10:00 tot 17:00
zo van 10:00 tot 17:00)
Cultuurhuis De Warande
gratis
www.warande.be/overig/carolevanderlinden