u bent hier

Elsschot legt uit

18 +

1.40.0.0.0 


Vijf jaar geleden overleed Phil Bosmans, de bekende frontman van Bond Zonder Naam. Gene Bervoets graaft in deze monoloog naar het hoe en waarom van Bosmans’ buitenissige, mysterieuze en tot de verbeelding sprekende persoonlijkheid. VERBETER DE WERELD ‘Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg’, ‘Praat niet recht wat krom is’, ‘Een gelukkig mens is er twee waard’: het moge straks precies vijf jaar ... Lees meer »

Vijf jaar geleden overleed Phil Bosmans, de bekende frontman van Bond Zonder Naam.
Gene Bervoets graaft in deze monoloog naar het hoe en waarom van Bosmans’ buitenissige, mysterieuze en tot de verbeelding sprekende persoonlijkheid.

VERBETER DE WERELD
‘Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg’, ‘Praat niet recht wat krom is’, ‘Een gelukkig mens is er twee waard’: het moge straks precies vijf jaar geleden zijn dat Phil Bosmans op net geen negentigjarige leeftijd overleed. Veel van de spreuken en aansporingen die hij als uitgesproken charismatische frontman van de Bond Zonder Naam
uit zijn mouw wist te schudden, klinken desalniettemin nog altijd bekend in de oren. Stuk voor stuk ‘oneliners’ of ‘tweets’ avant la lettre die hij iedere maand tot in de Vlaamse huiskamers wist te brengen. De cijfers zijn dan ook ronduit indrukwekkend: zijn boek uit 1972, Menslief, ik hou van je, kende tot nog toe maar liefst zesenvijftig drukken, wereldwijd verkocht de priester-schrijver niet minder dan 10 miljoen boeken, en zijn werk kan worden gelezen in zesentwintig verschillende talen.
En toch, hoe beroemd en populair Phil Bosmans ook was, al bij al is er tot nu toe weinig bekend over de mens die achter de filantroop en wereldverbeteraar school. Hoe groot is de impact, bijvoorbeeld, die de Tweede Wereldoorlog op hem heeft gehad? Waar kwam zijn doorgedreven en zelfs extreem te noemen vrijgevigheid vandaan? Hoe kon het gebeuren dat hij zich in de eerste helft van de jaren vijftig letterlijk bijna doodwerkte, in die mate dat hij vervolgens twee jaar lang het bed diende te houden? Deze theatermonoloog, geschreven op basis van een uitgebreid bronnenonderzoek maar ook op basis van nieuwe gesprekken met mensen die hem van dichtbij hebben gekend, wil niet zomaar een klassiek levensverhaal brengen, maar juist dieper graven naar
het hoe en het waarom van Bosmans’ buitenissige, mysterieuze en tot de verbeelding sprekende persoonlijkheid. Op die manier zal Vlaanderen een andere, (nog) positievere kijk op hem krijgen, en mogelijks de grote maatschappelijke relevantie van zijn werk herontdekken. 

Gene Bervoets - Verbeter de wereld
Elsschot
Willem Elsschotstraat 5
2050 Antwerpen
donderdag 8 november 2018om 19:30
Elsschot
€ 6,0
Sign Up
www.elsschot.be/nl/event/42690/een-vo...