u bent hier

Duitse sporen in Antwerpen

Geschiedenis


Toen Duitse troepen de havenstad Antwerpen in 1914 belegerden en bezetten, woonde en werkte er een omvangrijke gemeenschap Antwerpse Duitsers. Wat maakte Antwerpen reeds in de negentiende eeuw zo aantrekkelijk voor Duitse staatsburgers, om zich hier te vestigen en te integreren? ‘Duitse sporen in Antwerpen' verkent de Duitse epoque aan de hand van verhalen, gebouwen en interieurs uit die tijd. Lees meer »

Rond 1900 heette Antwerpen in sommige tijdschriften de ‘Duitse stad'. Toen Duitse troepen de havenstad in 1914 belegerden en bezetten, woonde en werkte er een omvangrijke gemeenschap Antwerpse Duitsers.
Wat maakte Antwerpen in de negentiende eeuw zo aantrekkelijk voor Duitse staatsburgers, om zich hier te vestigen en te integreren? Ook eerder reeds genoot Antwerpen een bijzondere Duitse belangstelling. De talrijke verenigingen, handelszaken, investeringen, scholen, kerken en goede werken getuigden van een diepgewortelde verankering. De Duitse kolonie verwierf een centrale plaats in het Antwerpse gemeenschapsleven en die was zichtbaar in het straatbeeld. De architecturale, culturele en etymologische sporen zijn nog aanwezig.
‘Duitse sporen in Antwerpen' verkent de Duitse epoque aan de hand van verhalen, gebouwen, familienamen en interieurs uit die tijd. Het belevingsparcours volgt de handel en wandel van Duitse handelaars, kunstenaars en architecten in Antwerpen, en stuit op het emotioneel conflict waarmee Antwerpse Duitsers in oorlogstijd worstelden. De belegering van Antwerpen in 1914 stelde hun loyaliteit tegenover het moederland zwaar op de proef. De vraag of ze het thuisland - de bezetter - steunden, of de stad van hun hart, hun kinderen en hun vrienden, was verscheurend. Tien halten roepen de lange bloeitijd en de stille tragiek van de vergeten Antwerpse gemeenschap in het leven.

Een stadswandeling van Antwerpen Averechts, samengesteld in opdracht van het Vredescentrum Provincie/Stad Antwerpen naar aanleiding van het herdenkingsjaar Antwerpen '14-'18.

Deze wandeling duurt 1 1/2 of 2 uren, aan te geven bij de boeking. Maximum 20 personen per gids.

PRAKTISCHE INFO
Groepen :: Te voet??
Vertrek: Centraal Station, aan de stenen trap in de oude inkomhal
??Einde: Omgeving Grote Markt??Duur: 2 à 3 uur

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Antwerpen-Centraal
Koningin Astridplein 27
2018 Antwerpen 18
Op afspraak
Antwerpen Averechts
€ 115,0
www.antwerpenaverechts.be