u bent hier

De zaak Shell | Anoek Nuyens & Rebekka de Wit / Frascati Producties / De Nwe Tijd

Tekst en muziektheater


In april 2018 spande de ngo Milieudefensie een rechtszaak aan tegen Shell om hen te dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Anoek Nuyens en Rebekka de Wit laten zien hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij. Nuyens en De Wit willen weten welke beelden, ... Lees meer »

In april 2018 spande de ngo Milieudefensie een rechtszaak aan tegen Shell om hen te dwingen hun bedrijfsvoering radicaal te veranderen. Het verweer van Shell? Niet wij, maar de consument moet veranderen. Anoek Nuyens en Rebekka de Wit laten zien hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij.

Nuyens en De Wit willen weten welke beelden, argumenten en retoriek ervoor zorgen dat er zo weinig schot lijkt te zitten in het oplossen van het klimaatprobleem. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen, lazen speeches en interviews, ploegden beleidsnota’s en akkoorden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms of buurmannen zodra er tijdens het kerstdiner over klimaatverandering gesproken werd.

Wie de winnaar zal zijn in de echte zaak tegen Shell beslist de rechter pas over een jaar, maar ondertussen wordt de winnaar van het publieke debat bepaald door degene die zijn rol het beste heeft voorbereid. En dat is misschien wel het echte doel van deze voorstelling: het publiek een ultiem pleidooi geven, zodat ze hun eigen rol in het klimaatdebat beter kunnen begrijpen en spelen. De wereld is immers in handen van degene die het mooiste kostuum draagt en het beste zijn tekst kent.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Monty Kultuurfaktorij
Montignystraat 3-5
2018 Antwerpen 18
vr 18 december 2020 van 20:30 tot 22:30 za 19 december 2020 van 20:30 tot 22:30
Monty Kultuurfaktorij
€ 12,0