u bent hier

"Bloem" - Foto's van Guido Van den Troost

Fotografie


De “Bloem”-reeks, geselecteerd door Fotocircuit Vlaanderen 2018, toont beelden van planten, waarbij de geschiedenis van de fotografie steeds om de hoek komt kijken. Een cyanotype verwijst dan wel naar het historische werk van Anna Atkins maar legt tegelijk ook een link naar de popartbloemen van Cy Twombly. En zo wordt meteen duidelijk dat de bloemenpassie van Van den Troost, die dan wel begon ... Lees meer »

De “Bloem”-reeks, geselecteerd door Fotocircuit Vlaanderen 2018, toont beelden van planten, waarbij de geschiedenis van de fotografie steeds om de hoek komt kijken. Een cyanotype verwijst dan wel naar het historische werk van Anna Atkins maar legt tegelijk ook een link naar de popartbloemen van Cy Twombly. En zo wordt meteen duidelijk dat de bloemenpassie van Van den Troost, die dan wel begon met een brave imitatie van Karl Blossfeldt, uiteindelijk toch vooral een trip is van iemand die zowel de praktijk als de geschiedenis van de fotografie met volle teugen in zich opneemt. Het gaat van onderkoelde (diepvries)barok tot uitgepuurd minimalisme en een zelfs een door Cobra geïnspireerde lightpainting (gemaakt in het Deense Asger Jornmuseum).
“Bloem” toont alles behalve natuurfoto’s want bioloog is VDT allerminst, maar eerder zakelijke beelden, waarbij vooral de vorm wordt onderzocht. Een apart hoofdstuk vormt “Bevroren Zomer” met een enigszins bevreemdende collectie bloemen in ijs. Ze komen letterlijk uit de diepvries en zijn geplaatst in een spannend decor van ijzig wit en lichte grijstinten, met daarin de uit de diepte oprijzende planten.
Beslist even binnenspringen! ('t is gratis!)

Open:
Tijdens activiteiten in het oud gemeentehuis
In de lokettenzaal van het oud gemeentehuis,
Van Landeghemstraat 101, Willebroek

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Lokettenzaal oud gemeentehuis (CC De Ster)
Van Landeghemstraat 101
2830 Willebroek
Van 6 februari 2019 tot 11 maart 2020
Fotografiecircuit Vlaanderen
guido.vandentroost@pandora.be