u bent hier

"Bloem" - Foto's van Guido Van den Troost

Fotografie


Van 3 tot 21 december 2018 stelt Guido Van den Troost zijn bijzondere planten- en bloemenfoto’s tentoon in het Elcker-Ik centrum (Breughelstraat 31, Antwerpen) en hij geeft daarmee de aftrap voor een tentoonstellingenreeks die twee jaar lang achtereenvolgens in 18 cultuurhuizen te zien zal zijn (Fotocircuit Vlaanderen). De“Bloem”-reeks toont beelden van planten, waarbij de geschiedenis van de ... Lees meer »

Van 3 tot 21 december 2018 stelt Guido Van den Troost zijn bijzondere planten- en bloemenfoto’s tentoon in het Elcker-Ik centrum (Breughelstraat 31, Antwerpen) en hij geeft daarmee de aftrap voor een tentoonstellingenreeks die twee jaar lang achtereenvolgens in 18 cultuurhuizen te zien zal zijn (Fotocircuit Vlaanderen).
De“Bloem”-reeks toont beelden van planten, waarbij de geschiedenis van de fotografie steeds om de hoek komt kijken. Een cyanotype verwijst dan wel naar het historische werk van Anna Atkins maar legt tegelijk ook een link naar de popartbloemen van Cy Twombly. En zo wordt meteen duidelijk dat de bloemenpassie van Van den Troost, die dan wel begon met een brave imitatie van Karl Blossfeldt, uiteindelijk toch vooral een trip is van iemand die zowel de praktijk als de geschiedenis van de fotografie met volle teugen in zich opneemt. Het gaat van onderkoelde (diepvries)barok tot uitgepuurd minimalisme en een zelfs een door Cobra geïnspireerde lightpainting (gemaakt in het Deense Asger Jornmuseum).
“Bloem” toont alles behalve natuurfoto’s want bioloog is VDT allerminst, maar eerder zakelijke beelden, waarbij vooral de vorm wordt onderzocht. Een apart hoofdstuk vormt “Bevroren Zomer” met een enigszins bevreemdende collectie bloemen in ijs. Ze komen letterlijk uit de diepvries en zijn geplaatst in een spannend decor van ijzig wit en lichte grijstinten, met daarin de uit de diepte oprijzende planten.
Beslist even binnenspringen!

Open: ma-do: 10-17u en 18-23u en vr: 10-17u

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Elcker-Ik Centrum VZW
Breughelstraat 31-33
2018 Antwerpen 18 (Antwerpen)
Van 3 december 2018 tot 21 december 2019
Fotografiecircuit Vlaanderen
gratis
guido.vandentroost@pandora.be