u bent hier

Bike it the Mexican Way - Mexicaanse fietscultuur

Design


De expo ‘Vélo Mexico’ brengt een stukje Mexicaanse fietscultuur van Mexico City naar Antwerpen City. Daar waar er 25 jaar geleden nauwelijks sprake was van een echte fietscultuur, kan je de laatste 10 jaar steeds meer fietsers in het Mexicaanse straatbeeld zien opduiken, in de eerste plaats in Mexico City. In de hippe wijken zoals La Roma, La Condesa en Polanco in Mexico City wordt er steeds ... Lees meer »

De expo ‘Vélo Mexico’ brengt een stukje Mexicaanse fietscultuur van Mexico City naar Antwerpen City. Daar waar er 25 jaar geleden nauwelijks sprake was van een echte fietscultuur, kan je de laatste 10 jaar steeds meer fietsers in het Mexicaanse straatbeeld zien opduiken, in de eerste plaats in Mexico City. In de hippe wijken zoals La Roma, La Condesa en Polanco in Mexico City wordt er steeds meer rondgereden op de EcoBicis. Naast deze Mexicaanse ‘Velokes’ duiken er steeds meer deelsystemen voor fietsen op.

Fietsen in Mexico city
De Paseo de la Reforma, 12 km lang en één van de belangrijkste aders van Mexico stad, wordt elke zondag autovrij gemaakt voor fietsers. Maar ook op andere dagen wordt hier steeds meer gebruikt gemaakt van het fietspad dat pas een tiental jaar geleden werd aangelegd. Niets nieuws voor ons, maar wel een hele verandering in Mexico.
Wat wel heel anders is dan wat wij kennen zijn de talrijke fietsgroepjes die in de laatste tien jaar als paddestoelen uit de grond zijn gerezen. Van zodra de stad gaat slapen (voor zover Mexico City ooit echt slaapt) komen zij de straat op. Elka dag verzamelen zich verspreid over heel de stad fietsers die in groep de nacht van Mexico City in trekken. Zij palmen de straten in wanneer het openbaar vervoer stil ligt en het helse autoverkeer van overdag zich heeft teruggetrokken. Ze trekken erop uit langs grote, lege banen, langs buurten vol geschiedenis, zoeken de heuvels van de stad op, ... en maken soms aardige nachtelijke ritjes van 70 à 80 km. Tijdens het weekend fietsen ze dan weer overdag, soms kortere afstanden binnen de stad, maar trekken ze er ook vaak voor heel de dag of een heel weekend op uit.

Fietsavontuur in Mexico
Fietsavonturiers vanuit heel het land vinden elkaar tot een paar keer per jaar op grotere fietstochten zoals La Clásica Rodada Autogestiva San Luis Potosí – Real de Quatorze. Op deze fietsdriedaagse trotseren jaarlijks meer dan vijfhonderd fietsers samen de zon op de baan door de semi-woestijn van San Luis Potosí, passeren er de kreeftskeerkring en rijden er uren door Wirikuta, een fascinerend en inspirerend landschap en heilig gebied voor de Huicholes. Het is in deze settings waar de fiets niet louter een praktisch en ecologisch vervoersmiddel is, maar vooral een passie en symbool voor avontuur, vrijheid en onafhankelijkheid, zowel in de stad als daarbuiten, dat de Mexicaanse fietstruitjes vol kleuren, verhalen en symbolen het Mexicaanse fietslandschap zijn typische sfeer geven.

Mexicaanse fietstruitjes
De shirts in deze expo zijn van Proyecto La Palma, een fietsgroepje uit Mexico City, ShirtFactory en Rayénari, fietsers en ontwerpers uit Mexico City. Ze zijn deze zomer exclusief te bewonderen en te koop bij Vitesse Coffee & Cycling.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Vitesse, coffee & cycling
Provinciestraat 82
2018 Antwerpen 18 (Antwerpen)
Van 1 juli 2019 tot 31 oktober 2019 (
ma van 9:00 tot 17:00
di van 9:00 tot 17:00 wo van 9:00 tot 17:00
do van 9:00 tot 17:00 vr van 9:00 tot 17:00
zo van 9:00 tot 17:00)
gratis