u bent hier

'BEETHOVEN, de grote geweldenaar' door Jos Meersmans. AFGELAST.

18 +

Kunst en kunsteducatie


BEETHOVEN. Na hem klonk in de symfonische muziek niets meer hetzelfde. Een bewering waar zelfs tijdgenoten geen ‘moeite’ mee hadden. Onder hen Franz Schubert – vertolkt door Jos Meersmans - die voor ons BEETHOVEN, DE GROTE GEWELDENAAR schildert in een geacteerde vertelling. Hij tekent daarin met bewondering en ontzag het beeld van zijn meester, inspiratiebron en vernieuwer. De tragiek in ... Lees meer »

BEETHOVEN.
Na hem klonk in de symfonische muziek niets meer hetzelfde.
Een bewering waar zelfs tijdgenoten geen ‘moeite’ mee hadden.
Onder hen Franz Schubert – vertolkt door Jos Meersmans - die voor ons BEETHOVEN, DE GROTE GEWELDENAAR
schildert in een geacteerde vertelling.
Hij tekent daarin met bewondering en ontzag het beeld van zijn meester, inspiratiebron en vernieuwer. De tragiek in Beethoven’s leven, de weerslag daarvan in de ontwikkeling van zijn muziek, het komt allemaal aan bod tegen een achtergrond van feiten en geïllustreerd in tal van sprekende anekdotes.
Beethoven als kind van zijn tijd is een ander aspect. Hij beleeft de bezetting van Wenen door Napoleon maar ook diens nederlaag in Waterloo en de ‘restauratie’ in het Habsburgse Rijk door Metternich, tegelijk het begin van de burgerlijke Biedermeiertijd.

JOS MEERSMANS, die in de figuur van Schubert kruipt is in dat soort personificaties niet aan zijn proefstuk. Eerder kon men hem ook als Joseph Haydn aan het werk zien of als Tsjaikovsky, Mozart, of Chopin en telkens wist hij te boeien en te verrassen met zijn inlevingsvermogen en aanstekelijk spelplezier.
Van vorming musicoloog, was Jos Meersmans jarenlang leraar muziekgeschiedenis aan het Conservatorium van Leuven en medewerker van Radio 3, nu Klara.

Praktisch:
Wanneer: dinsdag 10 november 2020 om 14 uur;
Waar: Gemeenschapscentrum ‘Werf 44’ – Schoolstraat 44 – Schilde; grote zaal;
Bijdrage: leden: 7€, nog-niet-leden: 10€ ;
Voorinschrijving verplicht door storting voor 5 november op rekening NEOS: BE10 7330 5229 0104; betalen ter plaatse kan niet; 'wie eerst komt eerst maalt';
De vigerende Corona-maatregelen dienen strikt te worden nageleefd;

Info: neosschildesgravenwezel@gmail.com of 03 658 24 38 (Walter Haentjens)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Werf 44
Schoolstraat 44
2970 Schilde
dinsdag 10 november 2020 van 14:00 tot 17:30
NEOS Schilde/'s-Gravenwezel
€ 10,0
neosschildesgravenwezel@gmail.com
03 658 24 38
www.neosvzw.be/schilde