u bent hier

AFGELAST - Kunstenweek 2020: Alfred Ost vroeger... en nu ?!

Meerdere kunstvormen


Kunstenweek van 22 november tot en met 5 december Grote opening: zondag 22 november “Alfred Ost, een wervelend artiest Vroeger! En nu?” Talent van eigen bodem een kans geven, De Zwijndrechtenaar laten proeven van de veelzijdigheid van professionele-en amateurkunstenaars uit onze gemeente... Dàt is het opzet van onze jaarlijkse kunstenweek! In 2020 is het exact 75 jaar geleden dat onze ... Lees meer »

Kunstenweek van 22 november tot en met 5 december
Grote opening: zondag 22 november

“Alfred Ost, een wervelend artiest
Vroeger! En nu?”

Talent van eigen bodem een kans geven, De Zwijndrechtenaar laten proeven van de veelzijdigheid van professionele-en amateurkunstenaars uit onze gemeente... Dàt is het opzet van onze jaarlijkse kunstenweek!
In 2020 is het exact 75 jaar geleden dat onze dorpsgenoot Alfred Ost overleed. U voelt het, Alfred Ost moest én zou het centrale thema worden van de ‘Kunstenweek 2020’. Een boeiend en fascinerend kunstenaar, een borrelende geest, een niet te stuiten creatieve kracht. Kortom, een revelatie voor zijn tijd.

Zondag 22 november openen we plechtig met o.a. een lezing over Alfred Ost door Ost-kenner Karl Scheerlinck , gevolgd door een pianorecital van het jonge Belgische toptalent Marie François. Zij neemt ons mee naar de pianomuziek uit het begin van de 20ste eeuw. Na de middag trekken we alle artistieke registers open en kan je genieten van een unieke tentoonstelling van Zwijndrechtse artiesten. Je bewondert er tientallen schilderijen, beeldhouwwerken, grafische kunst, glaskunst, kalligrafie, pyrografie, 3D projecties, foto’s, sculpturen enz…

Naast onze eigen amateurkunstenaars, is De Kunstenweek tevens hét moment bij uitstek waarbij onze eigen professionals zich ook lokaal kunnen verankeren: Bert Van Mieghem, Pieter De Decker, Karin Verhelst, Paul De Wachter, Marleen Lippeveld, Wim Van de Velde, …. zetten hun beste beentje voor.

Bijkomend bieden wij tussen 13.30 en 15.30 u. een waaier aan boeiende gratis workshops aan. Staat het al lang op je bucket list om eens te proeven van een initiatie accordeon spelen, kalligrafie, glaskunst, beeldhouwen, schilderkunst of pyrografie in het gezelschap van een echte professional?? Aarzel niet en schrijf je in op één van deze workshops.
(mail naar cultuurdienst@zwijndrecht.be)
Tijdens het weekend van 27-29 november, verwennen podiumbeesten Wim Van de Velde en Kris Ryckaert ons met Muziektheater. In een unieke cast, zorgvuldig samengesteld uit inwoners van onze gemeente, brengen zij één van de vele postkaarten die Ost maakte opnieuw tot leven! Een uniek concept door én voor Zwijndrechtenaren… Alles overgoten met een muzikale saus van ‘Juicebox’. De afwezigen zullen zoals altijd ongelijk hebben.

Om alles coronaproof te laten verlopen voorzien we twee verschillende locaties. De officiële opening in de voormiddag zal plaats vinden in OC ’t Waaigat, waar ook een deel van de tentoonstelling te bewonderen valt. De namiddag activiteiten (workshops en het tweede deel van de tentoonstelling) gaan door in het Kunstenhuis te Zwijndrecht.


Praktisch:
OC ’t Waaigat, Kerkplein 1.
Kunstenhuis Zwijndrecht, Dorp Oost 45.

OC ’t Waaigat voormiddag

9.45 u. : verwelkoming met muziek van Just 4 Sax

10.15 u.: welkom speech: Ann Van Damme, schepen van cultuur.

10.30 u: officiële opening met met ‘hijsen van de vlag’ in voetbaloutfit uit begin deze eeuw met een kind(eren)

10.45 u: Karl Scheerlinck: lezing Alfred Ost

11.30 u: pianorecital Marie François met pianomuziek uit begin 20 ste eeuw.

12.15 u: Receptie + teaser Ost Muziektheater

Opgelet: voor deze (gratis) voormiddag moet u zich inschrijven
https://apps.ticketmatic.com/widgets/oc_t_waaigat/flow/ticketstest?event=308267454573&l=nl#!/addtickets

Het aantal plaatsen is beperkt.

KUNSTENHUIS ZWIJNDRECHT
13.30-15.30: Workshops glassierkunst, accordeon, schilderkunst, beeldhouwen, pyrografie, kalligrafie. Inschrijven verplicht via cultuurdienst@zwijndrecht.be. Deelname is gratis.
Doorlopend vanaf 13 u: tentoonstelling: ‘A. Ost, een wervelend artiest. Vroeger. En nu ??!’ met lokale kunstenaars

MUZIEKTHEATER
OC ‘t Waaigat
27 en 28 november om 20.30 u.
29 november om 15 uur.
tickets via www.waaigat.be of 03 250 49 90


TENTOONSTELLING
De tentoonstelling is doorlopend te bezichtigen telkens op woensdag, zaterdag en zondag van 13-16 u. zowel in OC ’t Waaigat als in het Kunstenhuis.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Kunstenhuis Zwijndrecht
Dorp Oost 45
2070 Zwijndrecht
Van 22 november 2020 tot 4 december 2020
Gemeentebestuur Zwijndrecht
waaigat@zwijndrecht.be
03 250 49 90
apps.ticketmatic.com/widgets/oc_t_waa...
cultuurdienst@zwijndrecht.be
03 250 49 53
www.zwijndrecht.be